Ved du hvad særeje egentlig betyder? Det er nemlig langt fra alle, der er klar over det, selvom det kan være utrolig relevant i forbindelse med at sikre sin partner eller sig selv ved både dødsfald og skilsmisse. Et særeje findes i forskellige udgaver, og det er vigtigt, at du kender til de forskellige typer, så du kan vælge det, der passer til dig og dine behov. Ved boligkøb er det især anbefalelsesværdigt at overveje, om et særeje er en god ide.
Få rådgivning af advokat
Når man køber et hus, er det en rigtig god ide at få en advokat ind over for at vejlede jer i forbindelse med boligkøbets juridiske følgevirkninger. For det meste er det en ejendomsmægler og banken, der er involveret i boligkøbet. Banken skal dog bare sikre sig at økonomien samlet set hænger sammen. De kigger ikke på, om den ene af jer har en betydeligt større formue end den anden eller har gæld. I den situation kan en advokat hjælpe jer med at tage de forholdsregler, der både sikrer jer som familie og som enkeltpersoner.
Hvis den ene ægtefælle har gæld
Det er ikke altid en god ide at begge ægtefæller står på husets skøde. Har den ene gæld fra tidligere og de begge står på skødet, kan det resultere i at kreditorerne foretager et udlæg i den andel af huset, som tilhører ægtefællen med gæld. Det kan i værste fald betyde, at kreditorerne anmoder om tvangsauktion på denne andel. Det kan igen betyde at ægteparret ikke kan flytte på grund af kreditorernes udlæg. I sådan et tilfælde vil det være bedst, at det kun er den ægtefælle uden gæld, der står på skødet. Det vil også være tilrådeligt at udarbejde et særeje, så den ægtefælle uden gæld ikke risikerer at skulle betale af på den anden ægtefælles gæld i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald.
Særeje
Får at kunne oprette særeje skal I indgå en ægtepagt. Det kræver, at I er enige om, at det er det I ønsker. En ægtepagt er en aftale mellem jer som ægtefæller. Den skal foreligge på skrift, og den skal tinglyses for at være retsgyldig. I kan som forældre også bestemme et særeje for jeres børn eller andre arvinger. Gør I det vil jeres børn ikke skulle dele deres arv efter jer med deres ægtefælle. Det kan for eksempel være en god ting i forbindelse med en eventuel skilsmisse.
Er du i tvivl om særeje er relevant for dig og din ægtefælde? Så læs de nedenstående punkter. Hvis du kan nikke ja til et af punkterne, vil det være en god ide at overveje særeje.
- Din partner og du vil ikke dele alt imellem jer ved en skilsmisse.
- Din partner og du ønsker ikke, at den afdødes eventuelle børn fra andre forhold, skal have del i den længstlevendes formue.
- Der er stor forskel på jeres formuer, når I gifter jer – den ene ejer meget og den anden lidt.
- En af jer vil på sigt arve en stor formue.
- En af jer har en virksomhed eller vil starte en og vil ikke dele den i forbindelse med en eventuel skilsmisse.
- Hvis den ene af jer har en stor gæld.
Særejetyper
Det findes tre typer særeje. Skilsmissesæreje, fuldstændigt særeje og kombinationssæreje:
- Ved skilsmissesæreje beholder I som ægtefæller jeres egen formue, hvis I bliver skilt. Men ved død ophæves særejet.
- Ved fuldstændigt særeje skal jeres personlige formue aldrig dele med den anden ægtefælle. Hverken ved skilsmisse eller død.
- Ved kombinationssæreje har I særeje ved skilsmisse. Ved den enes død bliver dennes formue til fælleseje og den efterlevendes til fuldstændigt særeje. Det er den type der oftest anbefales.