Fra benzin til el: Skift bilen ud med en elcykel

0

Har du også lagt mærke til det? Elcyklerne har for alvor indtaget de danske veje og cykelstier, og de er kommet for at blive. I starten opfattede de fleste elcyklen som noget, der var forbeholdt den ældre del af befolkningen; alle dem, der ikke selv havde kræfter til at klare bakkerne på en almindelig cykel. Sådan er det dog ikke længere. Nu er elcyklen nemlig bleve noget for alle. Det kan både være som primært transportmiddel, eller som supplement til bilen.

Du kan få motion og frisk luft, uden at være fugtig af sved, når du når frem. Du kommer hurtigere frem, og kan klare længere distancer, end på en traditionel cykel, og i de store byer, kommer du i myldretiden ofte hurtigere frem på cykel end i bil. Overvejer du at investere i en elcykel, kommer her nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på.

Inden du læser videre: Elcykler fås i alle prisklasser, men fælles for dem er, at de er noget dyrere end traditionelle cykler. Hvis du vil gå foråret i møde med god samvittighed, og ønsker at investere i en miljøvenlig elcykel, kan du med fordel undersøge muligheden for finansiering af din nye elcykel med et billigt lån via denne prissammenligningstjeneste.

Klarlæg dine behov

Efterspørgslen på elcykler er steget de seneste år, og udvalget på markedet er fulgt med, så der i dag er masser af cykler at vælge imellem. Det betyder samtidig, at det er meget vigtigt at vurdere hvilke behov, du gerne vil have, din elcykel opfylder. Hvad skal du bruge den til, og hvad forventer du af den? Skal cyklen bruges til lange ture? Skal den lastes tungt med enten indkøb eller børn? Har du brug for at cyklen har lav indstigning, så du ikke skal løfte benet for højt? Skal cyklen have en vægt, der gør det muligt for dig at løfte den?

Prøv dig frem

Du bør ikke gå på kompromis med dine ønsker, og det er vigtigt at prøvekøre elcyklen inden køb. Tag gerne en lang prøvetur på den, så du er sikker på, at du får testet alle cyklens aspekter. Vær også opmærksom på, at de enkelte modeller kan have forskellige motor- og batteriplaceringer, og det kan derfor være en fordel at teste flere cykeltyper. Har du mulighed for det, så bring cyklen op på max-hastigheden, hvor motoren slår fra. Føles cyklen nu alt for tung, bør du vælge en anden. Husk, at hvis cyklen løber tør for strøm, skal du stadig kunne cykle på den ved egen hjælp.

Motor og batteri

Cyklens motor og batteri er elcyklens hjerte, og det er derfor de vigtigste elementer at være opmærksom på, når du skal købe elcykel. Hvor meget hjælp motoren yder, bestemmes af effekten, der måles i Watt (W). Ifølge lovgivningen må motoreffekten højest være på 250W, og du bør ikke vælge en cykel med lavere effekt, hvis du gerne vil hjælpes op ad en bakke i modvind. Vælg desuden en batterispænding på 36V (Volt). De bedste batterier til elcykler er batterier af typen litium-ion (Li-ion) eller litium-polymer (LiPo), da disse både kan oplades hurtigt og samtidig tåler småopladninger.

Ligesom med alle andre batterier, vil elcyklens batteri også miste kapacitet med tiden. Køb derfor et batteri med ekstra mange amperetimer (Ah) eller Watt-timer (Wh), som angiver batterikapaciteten. Husk også, at behandle batteriet nænsomt; batteriet tåler ikke frost, så fjern det fra cyklen, hvis du parkerer den udendørs i vintermånederne, og udgå at køre batteriet helt tomt, eller oplade det for længe.

Share.

About Author

Comments are closed.