Stråtaget er muligvis ikke det mest populære tag, men er stadigvæk en meget afholdt løsning, som klæder alt fra flotte bindingsværk til topmoderne hjem. Stråtaget er nemlig langt fra en gammeldags løsning, selvom det ofte associeres med en gammeldags tagtype.
Fordomme om stråtaget
Der hersker stadig mange fordomme om stråtaget. Blandt andet at det er ekstremt brandfarligt og det absolut dyreste tag, man kan vælge.
Særligt myten om at være brandfarligt stammer fra en tid, hvor man ikke anvendte tagrør, men yderst brandfarligt halm. Det har været med til at nære fordomme, og det på trods af, at undersøgelser ved danske forsikringsselskaber har påpeget at huse med stråtage, ikke brænder ned hyppigere end huse med tagværk bestående af fiberdug eller plader.
Mange mener desuden, igen fejlagtigt, at stråtaget er yderst ineffektivt hvad angår isolering og energibesparelser – som er meget oppe i tiden.
Stråtaget er dog langt fra så dyrt, som folk påstår. Faktisk er stråtaget i dag godt og energieffektivt, da dets isoleringsevner er ganske glimrende. Faktisk er stråtaget tilmed med til at holde huset mere nedkølet om sommeren, mens det holder godt på varmen i de kolde årstider.
Fordele ved et stråtag
Den åbenlyse fordel ved stråtaget er, at du får en smuk og enestående løsning, som bliver lagt med stor respekt for dansk håndværk og lige netop dit hjem.
Stråtaget er smukt og integrerer sig nænsomt med huset og det omkringliggende miljø. Det er et levende tag, der kan holde i mange år med den korrekte pleje, og så vidner det om en svunden tid i et idyllisk Danmark.
Desuden er stråtag priser slet ikke så voldsomme, som mange ytrer. Eksempelvis er naturskiffer meget dyrere, ligesom glaserede sorte tegl er prismæssigt tilsvarende.
Mange overser i øvrigt, at stråtaget kan lægges på baggrund af hypermoderne arkitekttegninger. Blandt andet i Holland er de meget langt fremme, og har nogle helt fantastiske nyfortolkninger af tagtypen, hvor lang lodret tækning er med til at pakke huset ind i de skønne naturmaterialer.