Valg af trægulve

0

Det kan være svært at vide, hvilken type trægulv du skal vælge, fordi der er virkelig mange muligheder både ift. typerne, men også ift. hvordan de lægges. Du kan få alt mellem massive planker, som skal sømmes eller limes fast til et kliksystem hvor gulvet ligner trægulv, men ikke er det.

Hvilken træsort skal du vælge?

Når du skal vælge trægulv, så er der flere parametre, der spiller ind. Du skal både tænke over, hvor vigtigt det er med en god slidstyrke, hvilken farve gulvet skal have, da det har en stor indflydelse på, hvordan rummet opfattes, men også hvor god evnen er til at reflektere lyset. Udover det så kan der også være stor forskel på, hvor meget vedligeholdelse et gulv kræver og hvor let eller svært det er at rengøre. Se her et stort udvalg af trægulve . Nedenfor kan du læse 8 gode råd, du skal have med i dine overvejelser, når du skal vælge trægulv.

 

  1. Fyr, gran og birk er tre lyse trætyper, som ikke har særligt slidstærke. Hvor bøg, eg og ask er meget mere robuste til hverdagens brug.
  2. Det er vigtigt at tænke rummets funktion ind i valget af trægulv. Til et køkkengulv vil det være en god idé at vælge et gulv, der er robust og kan tåle, at der bliver spildt. Hvor der i soveværelset sagtens kan benyttes en træsort, der er mere blød og ikke så hårdfør.
  3. Fordelene ved at vælge et trægulv i massivt træ er, at du vil have et trægulv i mange år. Her er det enten være et parket- eller plankegulv som er de mest holdbare. Det vil være muligt at slibe gulvet, når det trænger til nyt liv, derfor vil det være en god investering.
  4. Hvis holdbarheden ikke har den store betydning vil enten et laminat- eller finérgulv. De er bygget op i flere lag. Et lag som består af massivt træ, det kan være spånplader eller krydsfiner, hvor der ovenpå er et stykke træfiner eller laminat.
  5. De mest krævende gulve ift. vedligehold er ubehandlede- og ludgulve. Herefter kommer et oliebehandlet gulv, som er mere modstandsdygtigt, men også kræver oliebehandling ca. en gang om året. Et lakeret gulv er det gulv, der er nemmest at holde rent og pænt, men hvis der kommer hakker eller andre skader i lakken, så kræver det en slibning og en ny lakering.
  6. En ting er, hvilket gulv du gerne vil have. Noget andet er, hvad der er plads til. Der er forskel på, om gulvet kan lægges direkte på beton eller skal ligge på strøer.
  7. I mange huse har du sikkert bemærket, at gulvet kan ligge i forskellige retninger. Den korrekte retning er at lægge gulvet i rummets længderetning og på tværs af den underliggende konstruktion, der er bærende.
  8. Hvis du gerne vil have gulvvarme, kan det være en fordel at vælge klinkegulv. Årsagen er, fordi trægulv er godt til at isolere, det kan derfor kræve meget energi før rummet bliver opvarmet, hvis du vælger et trægulv.
Share.

About Author

Leave A Reply