Har du styr på hvad mindstelønnen er?

0

I de fleste vestlige lande er der en fast lovbestemt mindsteløn, som gælder for alle, men her adskiller Danmark sig en smule. Der er nemlig ingen mindsteløn i Danmark, men det betyder ikke, at man ikke har en sikkerhed. Mere end 65 procent af danske arbejdere er medlem af en fagforening, der sørger for at forhandle overenskomster for de danske arbejdstagere. Forhandlingerne dækker omkring 80-90 procent af de danske arbejderes løn, så man har en officiel mindsteløn inden for de forskellige arbejdsgrupper. Dette er noget som hvert 3 år genforhandles, så man altid kan sikre sig, at der er retfærdige lønninger.

Når man så skal udregne et gennemsnit af den danske mindsteløn, er man altså nødt til at tage et gennemsnit af de forskellige arbejdsgruppers mindsteløn. Lige nu ligger mindstelønnen på omkring 110 kroner, hvilket udelukkende er noget, som forhandles mellem fagforeninger og arbejdsgiverforeninger, så der er en talsmand for hver af parterne. De eneste to andre EU-lande, som bruger samme system som Danmark, er Cypern og Sverige.

 

Sådan forhandler du din løn

Du skal kun forhandle din løn, hvis der ikke er en overenskomst på din arbejdsplads, og her er det vigtigt, at man ikke snyder sig selv. Man skal som typisk forhandle sin løn med sin arbejdsgiver, og her kan det være en rigtig god idé, hvis man tager udgangspunkt i, hvad andre inden for samme arbejdsområde tjener. Det er altså smart at undersøge, før man tager til sine forhandlinger, så man har sit på det rene og er sikret, at man ikke får mindre end, hvad man retmæssigt fortjener.

Selvom man skal tage udgangspunkt i andres løn inden for samme område, så betyder det bestemt ikke, at man ikke må forsøge at forhandle sig op i løn. Når man selv forhandler sin løn, har man muligheden for at få en højere løn, og det kan man lige så godt gøre brug af.

Share.

About Author

Leave A Reply